Brain rumaja

Brain rumajaMangsa-mangsa nonoman mimitian jam 10 dugi 12 taun kalayan mimiti baligh sareng teras dugi ka 25 taun. Mangpaat pikeun ngarti yén uteuk rumaja sacara fisiologis, anatomis sareng struktural bénten sareng anak atanapi déwasa. Program pikeun kawin ngabeledug kana kasadaran urang ku datangna hormon séks nalika pubertas. Éta nalika perhatosan budakna robah tina bonéka sareng mobil balap janten prioritas nomer hiji alam, baranahan. Kitu mimiti panasaran sengit rumaja ngeunaan séks sareng kumaha kéngingkeun sababaraha pangalaman éta.

nuturkeun Ted omongan (14 mins) ku neuroscientist kognitif Professor Sarah Jayne Blakemore disebut  nu workings misterius otak rumaja, ngajelaskeun kamekaran otak budak ngora anu séhat. Anjeunna henteu nyarioskeun perkawis séks, pornografi atanapi pangaruhna. Warta anu saé nyaéta anu luhur ieu ngawakilan (50 mins) manten. Éta ku dosen neurosains di National Institute of Narkoba di AS jeung ngécéskeun kumaha rangsangan toksik kawas alkohol atawa narkoba jeung prosés kawas kaulinan, pornografi jeung judi bisa derail otak rumaja.

Ieu mangpaat podcast (56 mnt) ku Gary Wilson ngurus sacara khusus sareng kumaha kaayaan pornografi internét dina otak rumaja. Anjeunna ngajelaskeun bédana teuing antara onani sareng pornografi anu dianggo.

Mangsa nonoman mangrupikeun jaman diajar gancang. Éta nalika urang gancang mimitian milarian pangalaman sareng katerampilan anyar anu urang peryogikeun pikeun déwasa dina persiapan ninggalkeun sayang. Masing-masing uteuk unik, diciptakeun sareng dibentuk ku pangalaman sareng diajar nyalira.

learning gancangan Ieu kajadian sakumaha uteuk integrates sistem ganjaran ku linking wewengkon limbic perumahan kenangan na emosi urang leuwih kiatna mun cortex prefrontal, wewengkon jawab timer kontrol, pamikiran kritis, nalar jeung tata istilah panjang. Éta ogé speeds up sambungan antara maranéhanana bagian nu sejen ku palapis jalur neural panglobana dipaké kalawan lemak masalah bodas disebut myelin.

Salila période integrasi sareng réorganisasi ieu, otak rumaja ogé nyebrotkeun deui neuron anu teu dianggo sareng konéksi poténsial ngantunkeun jalur anu kuat dijalin ku pangalaman sareng kabiasaan anu teras-terasan. Janten naha nonoman anjeun nyéépkeun waktos kaseueuran nyalira dina internét, atanapi nyampur sareng nonoman sanés, diajar, diajar musik atanapi maén olahraga, jalur anu paling sering dianggo sapertos jalan tol super, nalika parantos déwasa.

Brain rumaja

Dina rumaja awal, kahayang pikeun thrills nyaeta di puncak na. brains rumaja ngahasilkeun leuwih dopamin na anu leuwih sénsitip ka dinya, nyetir aranjeunna pikeun nguji ganjaran anyar jeung nyandak resiko. Langkung dopamin oge mantuan ngumpulkeun jeung nguatkeun eta jalur anyar.

Contona aranjeunna gaduh leuwih toleransi pikeun gory, ngareureuwas, aksi dipakétkeun, film horor anu bakal mibanda paling sawawa ngajalankeun nyumputkeun. Aranjeunna teu tiasa meunang cukup di antarana. nyokot resiko mangrupakeun bagian alam pembangunan maranéhanana, sakumaha anu nguji wates, nangtang otoritas, asserting identitas maranéhanana. Maksudna naon rumaja nyaeta sagala ngeunaan. Aranjeunna nyaho nginum eta, nyandak ubar, mibanda kelamin dijagi na tarung nu berpotensi bahaya, tapi pahala tina thrill nu 'kiwari' téh kuat ti pikahariwangeun ngeunaan konsékuansi engké.

Tangtangan di dieu pikeun saha waé anu kaayaan budak ngora ayeuna nyaéta otak budak ngora langkung rentan ka gangguan kaséhatan méntal kalebet kecanduan, khususon kecanduan internét. Ngagaduhan hiji kecanduan tiasa nyorong milarian kagiatan sareng zat sanés anu ngajaga dopamin naék. Maka kecanduan silang pisan umum-nikotin, alkohol, narkoba, kafein, pornografi internét, kaulinan sareng judi contona sadayana setrés sistem sareng ngahasilkeun akibat négatip jangka panjang pikeun kaséhatan méntal sareng fisik. Sanaos kecanduan tiasa nyéépkeun waktos, kamekaran séks anu nyababkeun gangguan seksual sareng kahariwang sosial sareng déprési umum pisan di kalangan nonoman. Pamakéan pornografi anu bermasalah sareng alkohol, obat-obatan sareng kaulinan sapertos tiasa nyababkeun seueur tantangan anu mangaruhan kaséhatan méntal, hubungan sareng bahkan kriminalitas.

Hirup kanggo Ayeuna - Tunda Diskon

Kunaon éta? Kusabab lobus frontal anu bertindak salaku 'rem' kana kabiasaan berisiko teu acan dikembangkeun sareng masa depanna jauh pisan. Ieu katelah diskon diskon - resep langkung nyugemakeun langsung tina pahala hareup, sanaos engké na langkung saé. Panilitian anyar anu penting nunjukkeun yén pornografi internét nganggo nyalira ngahasilkeun tingkat anu langkung luhur reureuh discounting. Ieu janten perhatian nyata for bapa jeung guru. Di dieu téh mantuan artikel dina subjék ngabahas panalungtikan anyar. Pondokna, pamaké porno anu nyerah pamakéan porno pikeun malah ngan 3 minggu kapanggih maranéhanana éta hadé bisa reureuh gratification ti maranéhanana subjék anu henteu. Mampuh ngalambatkeun gratifikasi mangrupikeun katerampilan hirup konci anu dilempengkeun ku panggunaan porno sareng tiasa nyababkeun hasil ujian anu langkung goréng, produktivitas anu langkung handap sareng létoy umum anu dialaman ku seueur pangguna porno. Warta anu saé nyaéta ieu katingalina ngabalikeun waktos nalika pangguna kaluar porno. Tempo di dieu pikeun conto carita recovery dilaporkeun diri.

Nalika urang jadi sawawa, najan uteuk terus diajar, teu ngalakukeun kitu di misalna hiji Pace gancang. Éta pisan sababna naha naon urang milih diajar di rumaja urang anu jadi penting pikeun wellbeing kahareup urang. Jandéla tina kasempetan pikeun pembelajaran jero narrows sanggeus éta jaman husus rumaja.

A Brain Sehat mangrupa Brain Integrated

A uteuk cageur mangrupa otak terpadu, salah nu bisa beuratna nepi konsékuansi sarta nyieun kaputusan dumasar kana niat. Ieu tiasa nyetél gol na ngahontal eta. Cai mibanda resilience ka stres. Bisa unlearn kabiasaan yen euweuh deui ngawula ka hiji. Éta kreatif sarta sanggup diajar kaahlian jeung kabiasaan anyar. Mun urang dianggo pikeun nyieun hiji otak terpadu cageur, urang ngalegaan sarta ngawangun outlook urang, urang flourish, urang perhatikeun naon anu bade di sabudeureun urang jeung mangrupakeun sénsitip kana kaperluan séjénna. Urang flourish, mikaresep hirup sarta ngahontal potensi urang sajati.