Brains maturing Gogtay dkk 2004

Brain rumaja

Mangsa-mangsa nonoman mimitian jam 10 dugi 12 taun kalayan mimiti baligh sareng teras dugi ka 25 taun. Mangpaat pikeun ngarti yén uteuk rumaja sacara fisiologis, anatomis sareng struktural bénten sareng anak atanapi déwasa. Program pikeun kawin ngabeledug kana kasadaran urang ku datangna hormon séks nalika pubertas. Éta nalika perhatosan budakna robah tina bonéka sareng mobil balap janten prioritas nomer hiji alam, baranahan. Kitu mimiti panasaran sengit rumaja ngeunaan séks sareng kumaha kéngingkeun sababaraha pangalaman éta.

nuturkeun Ted omongan (14 mins) ku neuroscientist kognitif Professor Sarah Jayne Blakemore disebut  nu workings misterius otak rumaja, ngécéskeun ngembangkeun hiji otak rumaja séhat. Manehna teu kitu ngobrol ngeunaan sex, pamakéan pornografi atawa épék na. Warta alus nyaeta anu kieu alus teuing ngawakilan (50 mins) manten. Éta ku dosen neurosains di National Institute of Narkoba di AS jeung ngécéskeun kumaha rangsangan toksik kawas alkohol atawa narkoba jeung prosés kawas kaulinan, pornografi jeung judi bisa derail otak rumaja.

ieu alus teuing podcast (56 mins) ku Gary Wilson teu nungkulan husus kalawan kumaha kaayaan pornografi internét otak rumaja. Anjeunna ngécéskeun bédana teuing antara masturbasi sarta pamakéan pornografi.

Rumaja nyaéta periode learning gancangan. Éta lamun urang gancang mimitian néangan kaluar pangalaman anyar jeung kaahlian urang peryogi pikeun dewasa di préparasi ninggalkeun sayang dina. Unggal otak anu unik, dijieun na ngawangun ku learning sorangan.

learning gancangan Ieu kajadian sakumaha uteuk integrates sistem ganjaran ku linking wewengkon limbic perumahan kenangan na emosi urang leuwih kiatna mun cortex prefrontal, wewengkon jawab timer kontrol, pamikiran kritis, nalar jeung tata istilah panjang. Éta ogé speeds up sambungan antara maranéhanana bagian nu sejen ku palapis jalur neural panglobana dipaké kalawan lemak masalah bodas disebut myelin.

Sanggeus jangka waktu integrasi sarta reorganisasi, anu prunes otak rumaja deui neuron henteu kapake sareng sambungan poténsi ninggalkeun Jalur kuat ngajalin ku pangalaman eta terus-terusan sarta watek. Ku kituna naha rumaja Anjeun méakkeun kalolobaan waktu maranéhanana nyalira di internet, atawa Pergaulan jeung jalma ngora sejen, diajar, diajar musik atawa maén cikur, jalur panglobana dipaké bakal kawas jalan tol super gancang ku waktos aranjeunna jadi sawawa.

Dina rumaja awal, kahayang pikeun thrills nyaeta di puncak na. brains rumaja ngahasilkeun leuwih dopamin na anu leuwih sénsitip ka dinya, nyetir aranjeunna pikeun nguji ganjaran anyar jeung nyandak resiko. Langkung dopamin oge mantuan ngumpulkeun jeung nguatkeun eta jalur anyar.

Contona aranjeunna gaduh leuwih toleransi pikeun gory, ngareureuwas, aksi dipakétkeun, film horor anu bakal mibanda paling sawawa ngajalankeun nyumputkeun. Aranjeunna teu tiasa meunang cukup di antarana. nyokot resiko mangrupakeun bagian alam pembangunan maranéhanana, sakumaha anu nguji wates, nangtang otoritas, asserting identitas maranéhanana. Maksudna naon rumaja nyaeta sagala ngeunaan. Aranjeunna nyaho nginum eta, nyandak ubar, mibanda kelamin dijagi na tarung nu berpotensi bahaya, tapi pahala tina thrill nu 'kiwari' téh kuat ti pikahariwangeun ngeunaan konsékuansi engké.

tantangan di dieu pikeun saha kaayaan rumaja kiwari nyaéta yén otak rumaja nyaeta beuki rentan ka gangguan kaséhatan méntal kaasup kecanduan, utamana addictions internét. Ngabogaan hiji kecanduan tiasa ngajalankeun milarian kagiatan séjén jeung zat anu jaga dopamin soaring. kituna addictions cross anu nikotin pisan common-, alkohol, narkoba, kafein, pornografi internét, kaulinan sarta judi misalna sakabeh stress sistem jeung ngahasilkeun konsekuensi négatip istilah panjang pikeun kaséhatan méntal sarta fisik.

Hirup kanggo Ayeuna - Tunda Diskon

Kunaon éta? Kusabab lobus frontal anu bertindak salaku 'rem' kana kabiasaan berisiko teu acan dikembangkeun sareng masa depanna jauh pisan. Ieu katelah diskon diskon - resep langkung nyugemakeun langsung tina pahala hareup, sanaos engké na langkung saé. Panilitian anyar anu penting nunjukkeun yén pornografi internét nganggo nyalira ngahasilkeun tingkat anu langkung luhur reureuh discounting. Ieu janten perhatian nyata for bapa jeung guru. Di dieu téh mantuan artikel dina subjek nyawalakeun hasil panalungtikan anyar. Artikel pinuh nyaéta sadia Ieuh. Pondokna, pangguna porno anu nyerah panggunaan porno bahkan ngan ukur 3 minggu mendakan aranjeunna langkung sanggup reureuh nyugemakeun tibatan mata pelajaran anu henteu. Tiasa nunda kasieun mangrupikeun kaparigelan hirup konci anu lemah ku panggunaan porno sareng tiasa nyababkeun hasil ujian anu langkung goréng, produktivitas anu handap sareng létoy umum anu dialaman ku seueur pangguna porno. Warta anu saé na ieu katingalina tibalik tibatan waktos nalika pangguna kaluar tina porno. Tingali di dieu pikeun conto diri dilaporkeun carita recovery.

Nalika urang jadi sawawa, najan uteuk terus diajar, teu ngalakukeun kitu di misalna hiji Pace gancang. Éta pisan sababna naha naon urang milih diajar di rumaja urang anu jadi penting pikeun wellbeing kahareup urang. Jandéla tina kasempetan pikeun pembelajaran jero narrows sanggeus éta jaman husus rumaja.

A Brain Sehat mangrupa Brain Integrated

A uteuk cageur mangrupa otak terpadu, salah nu bisa beuratna nepi konsékuansi sarta nyieun kaputusan dumasar kana niat. Ieu tiasa nyetél gol na ngahontal eta. Cai mibanda resilience ka stres. Bisa unlearn kabiasaan yen euweuh deui ngawula ka hiji. Éta kreatif sarta sanggup diajar kaahlian jeung kabiasaan anyar. Mun urang dianggo pikeun nyieun hiji otak terpadu cageur, urang ngalegaan sarta ngawangun outlook urang, urang flourish, urang perhatikeun naon anu bade di sabudeureun urang jeung mangrupakeun sénsitip kana kaperluan séjénna. Urang flourish, mikaresep hirup sarta ngahontal potensi urang sajati.

<< Sistem Hadiah

Nyitak Friendly, PDF & Email