Brains maturing Gogtay dkk 2004

Brain rumaja

Periode rumaja dimimitian sabudeureun 10 mun 12 taun kalayan awal pubertas na mana on dugi sabudeureun 25 taun. Éta mantuan ngartos yén otak rumaja nyaeta physiologically, anatomically na Sacara stuktur béda ti nu ti anak urang atawa hiji sawawa urang. Program for kawin explodes kana eling kami kalawan datangna hormon séks dina pubertas. Maksudna lamun nengetan anak urang robah ti boneka jeung mobil balap ka alam urang nomer hiji prioritas, baranahan. Ku kituna dimimitian ngarasa panasaran sengit nu rumaja urang tentang kelamin na kumaha carana meunang sababaraha pangalaman ngeunaan eta.

nuturkeun Ted omongan (14 mins) ku neuroscientist kognitif Professor Sarah Jayne Blakemore disebut nu workings misterius otak rumaja, ngécéskeun ngembangkeun hiji otak rumaja séhat. Manehna teu kitu ngobrol ngeunaan sex, pamakéan pornografi atawa épék na. Warta alus nyaeta anu kieu alus teuing ngawakilan (50 mins) manten. Éta ku dosen neurosains di National Institute of Narkoba di AS jeung ngécéskeun kumaha rangsangan toksik kawas alkohol atawa narkoba jeung prosés kawas kaulinan, pornografi jeung judi bisa derail otak rumaja.

ieu alus teuing podcast (56 mins) ku Gary Wilson teu nungkulan husus kalawan kumaha kaayaan pornografi internét otak rumaja. Anjeunna ngécéskeun bédana teuing antara masturbasi sarta pamakéan pornografi.

Rumaja nyaéta periode learning gancangan. Éta lamun urang gancang mimitian néangan kaluar pangalaman anyar jeung kaahlian urang peryogi pikeun dewasa di préparasi ninggalkeun sayang dina. Unggal otak anu unik, dijieun na ngawangun ku learning sorangan.

learning gancangan Ieu kajadian sakumaha uteuk integrates sistem ganjaran ku linking wewengkon limbic perumahan kenangan na emosi urang leuwih kiatna mun cortex prefrontal, wewengkon jawab timer kontrol, pamikiran kritis, nalar jeung tata istilah panjang. Éta ogé speeds up sambungan antara maranéhanana bagian nu sejen ku palapis jalur neural panglobana dipaké kalawan lemak masalah bodas disebut myelin.

Sanggeus jangka waktu integrasi sarta reorganisasi, anu prunes otak rumaja deui neuron henteu kapake sareng sambungan poténsi ninggalkeun Jalur kuat ngajalin ku pangalaman eta terus-terusan sarta watek. Ku kituna naha rumaja Anjeun méakkeun kalolobaan waktu maranéhanana nyalira di internet, atawa Pergaulan jeung jalma ngora sejen, diajar, diajar musik atawa maén cikur, jalur panglobana dipaké bakal kawas jalan tol super gancang ku waktos aranjeunna jadi sawawa.

Dina rumaja awal, kahayang pikeun thrills nyaeta di puncak na. brains rumaja ngahasilkeun leuwih dopamin na anu leuwih sénsitip ka dinya, nyetir aranjeunna pikeun nguji ganjaran anyar jeung nyandak resiko. Langkung dopamin oge mantuan ngumpulkeun jeung nguatkeun eta jalur anyar.

Contona aranjeunna gaduh leuwih toleransi pikeun gory, ngareureuwas, aksi dipakétkeun, film horor anu bakal mibanda paling sawawa ngajalankeun nyumputkeun. Aranjeunna teu tiasa meunang cukup di antarana. nyokot resiko mangrupakeun bagian alam pembangunan maranéhanana, sakumaha anu nguji wates, nangtang otoritas, asserting identitas maranéhanana. Maksudna naon rumaja nyaeta sagala ngeunaan. Aranjeunna nyaho nginum eta, nyandak ubar, mibanda kelamin dijagi na tarung nu berpotensi bahaya, tapi pahala tina thrill nu 'kiwari' téh kuat ti pikahariwangeun ngeunaan konsékuansi engké.

tantangan di dieu pikeun saha kaayaan rumaja kiwari nyaéta yén otak rumaja nyaeta beuki rentan ka gangguan kaséhatan méntal kaasup kecanduan, utamana addictions internét. Ngabogaan hiji kecanduan tiasa ngajalankeun milarian kagiatan séjén jeung zat anu jaga dopamin soaring. kituna addictions cross anu nikotin pisan common-, alkohol, narkoba, kafein, pornografi internét, kaulinan sarta judi misalna sakabeh stress sistem jeung ngahasilkeun konsekuensi négatip istilah panjang pikeun kaséhatan méntal sarta fisik.

Hirup pikeun Ayeuna - tunda Discounting

Kunaon éta? Kusabab éta lobus frontal anu meta salaku 'rem' dina kabiasaan picilakaeun geus henteu acan dikembangkeun jeung mangsa nu bakal datang téh lila jauh. Ieu katelah reureuh discounting - preferring gratification saharita ka ganjaran di mangsa nu bakal datang, sanajan hiji engké téh hadé. panalungtikan panganyarna penting geus ngabuktikeun yén pamakéan pornografi internét téa ngahasilkeun ongkos luhur reureuh discounting. Ieu janten perhatian nyata for bapa jeung guru. Di dieu téh mantuan artikel dina subjek nyawalakeun hasil panalungtikan anyar. Artikel pinuh nyaéta sadia Ieuh. Dina pondok, pamaké porno anu masihan up pamakéan porno pikeun malah ngan 3 minggu kapanggih éta hadé bisa reureuh gratification ti maranéhanana subjék anu tadi teu. Keur sanggup reureuh gratification mangrupakeun skill konci hirup ngaruksak ku pamakéan porno jeung bisa akun pikeun hasil ujian poorer, produktivitas handap sarta létoy umum ngalaman ku loba pamaké porno. Warta alus ieu mucunghul mun sabalikna leuwih waktos nalika pamaké kaluar porno. Tempo dieu pikeun conto diri dilaporkeun carita recovery.

Nalika urang jadi sawawa, najan uteuk terus diajar, teu ngalakukeun kitu di misalna hiji Pace gancang. Éta pisan sababna naha naon urang milih diajar di rumaja urang anu jadi penting pikeun wellbeing kahareup urang. Jandéla tina kasempetan pikeun pembelajaran jero narrows sanggeus éta jaman husus rumaja.

A Brain Sehat mangrupa Brain Integrated

A uteuk cageur mangrupa otak terpadu, salah nu bisa beuratna nepi konsékuansi sarta nyieun kaputusan dumasar kana niat. Ieu tiasa nyetél gol na ngahontal eta. Cai mibanda resilience ka stres. Bisa unlearn kabiasaan yen euweuh deui ngawula ka hiji. Éta kreatif sarta sanggup diajar kaahlian jeung kabiasaan anyar. Mun urang dianggo pikeun nyieun hiji otak terpadu cageur, urang ngalegaan sarta ngawangun outlook urang, urang flourish, urang perhatikeun naon anu bade di sabudeureun urang jeung mangrupakeun sénsitip kana kaperluan séjénna. Urang flourish, mikaresep hirup sarta ngahontal potensi urang sajati.

<< ganjaran System

Nyitak Friendly, PDF & Email