ngembangkeun évolusionér otak

ngembangkeun évolusionér otak

Lalajo menit 5 ieu video mangtaun gambaran rusuh bagian otak sarta fungsi.

Salah sahiji model pangalusna dipikawanoh pikeun pamahaman struktur otak anu ngembangkeun évolusionér sahiji modél uteuk. Ieu dikembangkeun ku neuroscientist Paul MacLean sarta jadi pohara berpengaruh dina 1960s. Leuwih taun saprak kitu, sababaraha elemen model kieu geus kedah dirévisi dina lampu studi neuroanatomical langkung panganyarna. Ieu masih mangpaat keur pamahaman fungsi otak dina istilah umum. modél aslina MacLean urang dibédakeun tilu brains béda nu mucunghul successively mangsa évolusi:

The Reptilian Brain

Ieu teh bagian pangkolotna otak. Eta dimekarkeun ngeunaan 400 juta taun ka tukang. Ieu ngawengku struktur utama kapanggih dina otak reptil urang: bobot uteuk sarta cerebellum. Hal ieu lokasina jero dina sirah kami sarta fits on luhur tulang tukang urang. Eta ngatur fungsi urang paling dasar kayaning laju kami haté, suhu awak, tekanan darah, engapan sarta kasaimbangan. Ieu oge mantuan koordinat jeung lianna dua 'brains' dina sirah urang. Otak reptilian téh dipercaya tapi nuju janten rada kaku jeung nu nyurung.

The Limbic Brain. Ieu disebut oge otak mamalia

Otak limbic manages Sistim limbic awak. Eta dikembangkeun di sabudeureun 250 yuta taun ka tukang jeung évolusi ti mamalia munggaran. Ieu bisa ngarekam kenangan ngeunaan paripolah nu dihasilkeun pangalaman agreeable na disagreeable, jadi éta jawab naon disebut 'émosi' di manusa. Ieu teh bagian tina otak dimana urang digolongkeun asup jeung kaluar cinta, tur beungkeut ku batur. Ieu inti sistem pelesir atawa sistim ganjaran manusa. Mamalia, kaasup manusa, kudu nurture ngora maranéhanana pikeun hiji waktu sateuacan aranjeunna siap ninggalkeun 'sayang' na fend keur diri. Ieu kawas réptil orok anu ngan breakout tina hiji endog jeung scuttle pareum.

Otak limbic teh korsi tina aqidah sarta judgments nilai urang ngamekarkeun, mindeng teu eling, yen exert sapertos pangaruh kuat di kabiasaan urang.

Amygdala

Sistem limbic ngandung genep bagian utama - nu thalamus, hipotalamus, kelenjar hipofisis, amygdala, hippocampus, accumbens inti sarta VTA. Di dieu naon maranehna ngalakukeun.

nu thalamus teh operator switchboard uteuk urang. Sagala informasi indrawi (iwal bau) anu asalna kana awak urang mana anu ka thalamus urang munggaran tur thalamus nu ngirimkeun informasi ka bagian katuhu otak urang meunang diprosés.

nu hipotalamus nyaeta ukuran tina hiji buncis kopi tapi bisa jadi struktur pangpentingna dina uteuk urang. Hal ieu aub dina ngadalikeun haus; lapar; émosi, suhu awak; gairah seksual, circadian (kulem) rhythms sarta sistim saraf otonom jeung éndokrin (hormon) sistem. Sajaba ti éta, ngatur kelenjar hipofisis.

nu hipofisis mindeng disebut salaku 'master kelenjar', sabab ngahasilkeun hormon anu ngadalikeun sababaraha tina kelenjar éndokrin atanapi hormon séjén. Ayeuna damel hormon kamekaran, hormon pubertas, tiroid stimulating hormon, prolactin na Adrenocorticotrophic Hormon (ACTH, nu ngarangsang hormon stress adrénal, kortisol). Éta ogé ngajadikeun hormon kasaimbangan cairan disebut anti diuretik hormon (ADH).

nu amygdala handles sababaraha processing memori, tapi keur bagian paling handles émosi dasar kawas sieun, anger jeung jealousy.

nu hippocampus nyaeta aub dina ngolah memori. Ieu bagian tina uteuk penting keur learning jeung ingetan, pikeun ngarobah memori istilah pondok pikeun memori leuwih permanén, jeung recalling hubungan spasial di dunya tentang urang.

nu intina Accumbens muterkeun hiji peran sentral dina sirkuit ganjaran. operasi na ieu dumasar ilaharna mah dina dua neurotransmitter penting: dopamin nu promotes kahayang, jeung serotonin anu épék kaasup satiety na inhibisi. Loba studi sato geus ditémbongkeun ubar umumna ningkatkeun produksi dopamin dina accumbens inti, bari ngurangan éta tina serotonin. Tapi accumbens intina teu dianggo dina isolasi. Ieu mertahankeun hubungan deukeut jeung batur puseur aub dina mékanisme of pelesir, sarta hususna, jeung aréa tegmental véntral, Disebut oge VTA.
Lokasina di otak pertengahan, di luhureun bobot uteuk, anu VTA mangrupa salah sahiji bagian anu paling primitif otak. Éta neuron di VTA nu ngajadikeun dopamin nu axons maranéhna lajeng dikirim ka accumbens inti. The VTA ieu ogé dipangaruhan ku endorphins anu reséptor nu sasaran ku obat opiate kayaning heroin na morfin.

Néokortéks / cortex cerebral. Ieu disebut oge Brain Neomammalian

Ieu panganyarna 'otak' pikeun mekar. Cortex cerebral dibagi kana wewengkon anu ngadalikeun pungsi husus. wewengkon béda ngolah informasi tina pancaindera urang, sangkan urang ningali, ngarasa, ngadéngé, tur rasa. Bagian hareup cortex, cortex frontal atanapi forebrain, nya éta puseur pamikiran uteuk; eta kakuatan pangabisa urang pikeun mikir, rencana, ngajawab masalah, laksana kadali diri tur nyieun kaputusan.

néokortéks kahiji dianggap pentingna dina primata na culminated dina otak manusa kalawan na dua badag hemispheres cerebral nu maén sapertos peran dominan. hemispheres ieu geus jawab ngembangkeun basa manusa (c 15,000-70,000 sababaraha taun ka pengker), pamikiran abstrak, imajinasi jeung eling. néokortéks nu mangrupakeun fléksibel tur boga abilities learning ampir taya wates. néokortéks nu mangrupakeun naon diwenangkeun budaya manusa ka garap.

Bagian panganyarna ngeunaan néokortéks mekar teh cortex prefrontal anu dimekarkeun ngeunaan 500,000 sababaraha taun ka pengker. Hal ieu mindeng disebut otak eksekutif. Ieu nyadiakeun kami kalayan mekanisme pikeun timer kontrol, perencanaan, eling, pamikiran rasional, kasadaran, sarta basa. Ogé ngurus masa depan, pamikiran sarta moralitas strategis sarta logis. Ieu téh mangrupa 'minder' dina brains primitif heubeul tur ngamungkinkeun urang pikeun ngahambat atanapi nempatkeun rem on kabiasaan gagabah. bagian ieu leuwih anyar otak nya éta bagian anu masih dina konstruksi mangsa rumaja.

Brain Integrated

Ieu tilu bagian otak, di Reptilian, Limbic na néokortéks, teu beroperasi sacara mandiri ti hiji sarua séjén. Aranjeunna geus ngadegkeun sababaraha interconnections liwat mana maranéhna pangaruh hiji lianna. The neural jalur ti sistem limbic ka cortex, Anu dimekarkeun utamana ogé.

Émosi nu pohara kuat sarta ngajalankeun kami ti tingkat subconscious. Émosi nu hal éta lumangsung kami leuwih ti hal anu urang mutuskeun nyieun kajadian. Jauh tina kieu kurangna ieu kontrol leuwih emosi urang perenahna di jalan yén otak manusa téh interconnected.

brains kami geus ngalobaan dina cara sapertos nu dipibanda jauh leuwih sambungan ngajalankeun ti sistem emosi mun cortex urang (nu locus kontrol sadar) ti jalan sejen sabudeureun. Kalayan kecap séjén, dina noise sadaya patalimarga beurat dina gancang utama jalan raya tina sistem limbic mun cortex can ngalelepkeun kaluar sora quieter on jalan kokotor saeutik ngajalankeun di arah séjén.

Perobahan otak dibawa ngeunaan ku kecanduan kaasup shrivelling tina masalah abu (sél saraf) dina cortex prefrontal dina prosés nu katelah 'hypofrontality'. Ieu ngurangan sinyal inhibitory deui otak limbic sahingga ampir teu mungkin keur nyegah ngalakukeun paripolah nu kiwari geus jadi duanana nurut sedekan hate nu ngadadak tur nu nyurung.

Diajar kumaha carana nguatkeun cortex prefrontal, sarta kalawan eta-kadali diri urang, nyaéta skill hirup konci na dasar sukses dina kahirupan. Hiji untrained akal atawa otak henteu saimbang ku kecanduan bisa ngahontal pisan saeutik.

Neuroplasticity >>

Nyitak Friendly, PDF & Email