Kissing cherubs Dergeorge Pixabay Cinta 2625325_1280

Neurochemicals

Inget galumbira ciuman intim munggaran anjeun?

Dimana wae patepungan romantis mimiti Anjeun kajantenan, Chances anjeun apal sagalana ngeunaan eta ... tempat, anu bau, rasa, naon anu Anjeun maké, rarasaan tina biwir blending, anu maén musik jeung rasa sauyunan tur asa hareup. Ieu meureun kajadian nalika anjeun rumaja. Ieu fun janten romantis ngeunaan perdana éta, tapi anjeun nyaho ieu Kampung Pulo of neurochemicals dina uteuk anjeun anu disadiakeun pangalaman?

Eta moal nyandak jauh ti misteri cinta uninga ieu, tapi bakal mantuan kami ngartos naha sababaraha emosi jeung pangalaman anu kitu kuat sarta ngabentuk kenangan langgeng misalna.

Neurochemicals pelesir

Sangkan naon anu lumangsung deui lajeng? Di glimpse mimiti objek kahayang urang, haté urang ngéléhkeun saeutik gancang sarta kami bisa boga 'glowed' leuwih atawa mimiti ngesang. Yén ieu kaayaan gairah kami firing up kalawan adrenaline. The antisipasi ti pelesir jeung ganjaran anu drove kami kalibet ku batur anyar, ieu ngainduksi ku teh indit-meunang-dinya do neurochemical dopamin. (Link video ieu mangrupa wawancara jeung para ahli anu kapanggih aspék wanting na liking kahayang dimédiasi ku dopamin.) Dopamin mantuan pikeun Lebetkeun memori hiji kajadian emosi, utamana lamun urang tetep mikir atawa ngawangkong ngeunaan eta. Rumaja ngahasilkeun leuwih dopamin ti sawawa atawa barudak na anu leuwih sénsitip ka eta.

The sensations pleasurable tina ciuman jeung nangkeup diri bakal datangna ti banjir tina opioids di pusat ganjaran nu bakal geus spurted ngan sanggeus dopamin dina. Deui, sakumaha kalayan dopamin, rumaja ngahasilkeun leuwih opioids ti sawawa atawa barudak.

Perasaan sauyunan

Rarasaan tina beungkeutan jeung amanah nu asalna nalika urang ngantep batur jadi nutup atanapi intim anu ti oksitosin. Lamun ngarasa senang tur eusi dina pamikiran sanggeus kapanggih a mate mungkin, ieu meureun ngainduksi ku ngaronjat tingkatan serotonin dina uteuk. Ieu ngoperasikeun lamun urang ngarasa eusi atawa rasa posisi dina hirarki sosial, kayaning sanggeus kapanggih batur cinta, kasempetan janten sababaraha hiji. Sagala lieur atawa ngilu bakal geus ngiles salaku endorphins ditajong ka mask nyeri.

Anjeun bakal geus inget acara emosi ieu kitu ogé kusabab, mun otak primitif anjeun, ieu acara-ngarobah hirup. Bakal geus ngajalin jalur memori kuat dina uteuk anjeun, reminding anjeun tina parasaan pikaresepeun tur encouraging anjeun ngulang kabiasaan deui jeung deui.

Naon anu lumangsung hareup?

Mun sweetheart anjeun ngagaduhan deui di toel jeung miharep tanggal hiji, haté anjeun bakal geus skipped ngamen a sakuliah deui babarengan jeung siklus of neurochemicals senang di antisipasi pelesir jeung pikiran anjeun tina hiji mungkin hareup senang babarengan.

Lamun kitu, manehna atawa manéhna teu bener museurkeun patepungan sejen, Anjeun meureun bakal ngahasilkan kortisol, Anu neurochemical stress ogé numbu ka depresi. Pamikiran non-stop dina cara manic ngeunaan jalma atawa situasi, naon / maranéhna teu atanapi henteu ngalakukeun, mungkin geus nyababkeun ti efek tingkat low of serotonin. Ieu kapanggih dina karusuhan obsesip nu nyurung teuing. Anger di hanjelu gawang atawa kahayang bisa ngakibatkeun urang impairments kaséhatan méntal lamun urang teu diajar pikir béda ngeunaan situasi.

Teuing dopamin teu cukup serotonin, neurotransmitter otak urang "pelesir" jeung "kabagjaan" jalur masing-masing pangaruh moods urang. Inget kitu, eta pelesir jeung kabagjaan teu hal anu sarua. Dopamin teh "ganjaran" neurotransmitter nu ngabejaan brains kami: "Ieu karasaeun alus, abdi hoyong langkung". Tapi teuing dopamin signalling ngabalukarkeun kecanduan. Serotonin teh "contentment" neurotransmitter nu ngabejaan brains kami: "Ieu karasaeun alus. Kuring cukup boga. Kuring teu hayang atawa butuh naon deui ". Tapi teuing saeutik serotonin ngabalukarkeun depresi. Ideally, duanana kedah di suplai optimal. Dopamin drive handap serotonin. Na stress kronis drive handap duanana.

Learning to be eusi na teu néangan hiji ratcheting konstan up of stimulasi anu palajaran hirup konci pikeun diajar. Ku kituna geus diajar pikeun ngatur pikiran urang, fantasies jeung émosi.

Hiji buku ku Loretta Breuning disebut "Senang Kabiasaan a senang Brain"Na nya website nyadiakeun bubuka fun neurochemicals senang tur bagja urang.

<< Neuroplasticity Ganjaran System >>

Nyitak Friendly, PDF & Email