Neuroplasticity

Neuroplasticity yayasan ganjaran

Kecap neuroplasticity ngarecah salaku neuro pikeun "neuron", sél saraf dina otak urang jeung sistim saraf. plastik nyaéta pikeun "robih, gampang dirobih, dirobih." Neuroplasticity ngarujuk kana kamampuan otak pikeun ngarobih réspon kana pangalaman. Otak ngalakukeun ieu ku nguatkeun hubungan antara sababaraha sél saraf bari ngaleuleuskeun hubungan antara anu sanés. Ieu kumaha uteuk nyimpen kenangan, diajar, unlearns sareng adaptasi sareng lingkungan anu robih. Dua prinsip ngatur plastikitas otak:

heula, 'sél saraf anu kabakaran babarengan kawat babarengan' hartosna dua kajadian tiasa nyambung pisan upami éta kajadian dina waktos anu sami. Salaku conto, balita anu noél kompor panas pikeun kahiji kalina ngaktipkeun kadua sél saraf anu ngolah visual tina kompor-luhur sareng sél saraf anu ngalaman nyeri ngaduruk. Dua kajadian anu teu aya hubungkeun ieu sacara permanen kabel bareng dina uteuk ngalangkungan dahan sél saraf. Ningali gambar anu stimulasi séksual pikeun kahiji kalina bakal nyababkeun mémori anu tetep dina otak budak sareng mimiti nyusun témplat gairah séksualna.

kadua, 'anggo atanapi leungit' paling pas dina waktos windows pembangunan. Éta sababna langkung gampang diajar kaahlian atanapi paripolah anu khusus dina umur anu tangtu. Kami henteu ningali tukang senam Olimpiade dimimitian dina umur 12 atanapi musisi konsér dimimitian dina yuswa 25 taun. Teu béda ti balita, saurang nonoman nonton porno nyambungkeun objék éksternal sareng sirkuit bawaan na pikeun pikagumbiraeun seksual. Nonoman mangrupikeun waktos pikeun diajar ngeunaan seksualitas. Sél saraf kalibet dina surfing internét sareng ngaklik ti tempat pamandangan ka tempat seuneu kalayan jalma-jalma pikeun pikagumbiraeun seksual sareng pelesir. Sistem limbikna ngan ukur ngalakukeun padamelan na: noel kompor = nyeri; situs porno salancar = pelesir. Ngeureunkeun hiji kagiatan ngabantuan ngaleuleuskeun pakumpulan.

neuron

Otak urang mangrupikeun bagian tina sistim saraf anu diperpanjang. Éta diwangun ku sistem saraf pusat (CNS) sareng sistem saraf periferal (PNS). SSP diwangun ku otak sareng tulang tonggong. Intina pusat kontrol anu nampi sadayana inpormasi indera ti saluruh awak éta teras tiasa ngadékode pikeun ngaktipkeun réspon- pendekatan anu caket, mundur atanapi 'sapertos anjeun aya'. Dina hubungan réspon khusus éta ngirimkeun sinyal via PNS. Janten gambar anu érotis, bau, toél, rasa atanapi asosiasi kecap bakal ngahurungkeun jalur gairah séks tina uteuk ka alat kelamin via sistem saraf dina fraksi sadetik.

Uteuk gaduh sakitar 86 milyar sél saraf atanapi neuron. Sél neuron atanapi sél saraf ngagaduhan awak sél anu ngandung inti kalayan bahan DNA. Anu penting, éta ogé ngandung protéin anu ngarobah bentuk nalika adaptasi sareng input inpormasi ti tempat sanés.

Neuron beda sél lianna dina awak kusabab:

1. Neuron geus husus bagian sél disebut dendrites jeung axons. Dendrites mawa sinyal listrik ka awak sél jeung axons nyandak informasi jauh ti awak sél.
2. Neuron saling komunikasi ngaliwatan hiji prosés éléktrokimia.
3. Neuron ngandung sababaraha struktur husus (contona, synapses) jeung kimia (contona, neurotransmitter). Tingali kahandap.

Neuron nu sél utusan dina sistim saraf. fungsi nyéta pikeun ngirimkeun pesen ti hiji bagian awak anu sejen. Éta mangrupakeun ngeunaan 50% tina sél dina uteuk. The sejenna kira 50% mangrupakeun sél glial. Di handap ieu mangrupakeun sél non-neuronal nu ngajaga homeostasis, ngabentuk myelin, sarta nyadiakeun rojongan tur panangtayungan pikeun neuron di sistim saraf pusat jeung sistim saraf periferal. Sél Glial do pangropéa nu kayaning meresihan up sél maot na repairing batur.

Neuron ngabentuk naon urang mikir sakumaha 'masalah abu'. Sabot axon, anu tiasa pisan lila atawa pondok, anu insulated ku zat lemak bodas (myelin), ieu ngamungkinkeun sinyal maot sapanjang leuwih gancang. palapis atanapi myelination bodas ieu mangrupa naon ieu mindeng disebut minangka 'masalah bodas'. Dendrites nu nampa informasi teu meunang myelinated. Otak rumaja integrates wewengkon otak jeung jalur. Ogé speeds up konektipitas ngaliwatan myelination.

sinyal listrik jeung kimia

Neuron kami mawa pesen dina bentuk sinyal listrik anu disebut impuls saraf atanapi poténsi aksi. Pikeun nyiptakeun impuls saraf, neuron urang kedah cukup bungah, kusabab pamikiran atanapi pangalaman, pikeun ngirim gelombang anu nembak sapanjang panjang sél pikeun ngagumbirakeun atanapi ngahambat neurotransmitter dina titik tungtung axon. Rangsangan sapertos cahaya, gambar, sora atanapi tekanan sadayana ngagumbirakeun neuron indrawi urang.

Émbaran bisa ngalir ti salah neuron jeung neuron sejen di sakuliah synapse atanapi jurang. Neuron ulah sabenerna toél silih, anu synapse mangrupakeun gap leutik misahkeun neuron. Neuron unggal gaduh mana antara sambungan 1,000 na 10,000 atanapi 'synapses' kalayan neuron lianna. A mémori bakal dijieun kalawan campuran neuron conveying bau, tetempoan, sora na touch firing babarengan.

Nalika dorongan saraf atanapi poténsi tindakan ngalih sapanjang sareng ngahontal tungtung akon dina terminal na, éta micu susunan prosés anu béda. Di terminal aya vesikel leutik (sacs) dieusian ku rupa-rupa neurokimia anu nyababkeun béda-béda jinis réspon. Sinyal anu béda ngaktipkeun vesikel anu ngandung neurotransmitter anu béda. Vésikel ieu ngalih ka ujung terminal sareng ngaleupaskeun kontén na kana sinaps. Éta ngalih tina neuron ieu ngalangkungan simpang atanapi sinaps sareng ngagumbirakeun atanapi ngahambat neuron salajengna.

Mun aya hiji kamunduran dina boh jumlah neurokimia (mis. dopamin) atanapi jumlah reséptor, pesen janten langkung hésé diteruskeun. Jalma anu gaduh Panyakit Parkinson ngagaduhan kapasitas signalling dopamin anu goréng. Tingkat neurokimia atanapi reséptor anu langkung luhur ditarjamahkeun kana jalur pesen atanapi ingetan anu langkung kuat. Nalika pangguna porno resep kana bahan anu ngarangsang pisan sacara émosional, jalur éta janten aktip sareng nguatkeun. Arus listrik ngalirkeun aranjeunna kalayan gampang pisan. Nalika hiji jalma lirén tina kabiasaan, diperyogikeun usaha pikeun nyingkahan jalan anu paling henteu tahan sareng aliran gampang.

Neuromodulation nyaeta fisiologis prosés ku nu tinangtu neuron migunakeun salah sahiji atawa leuwih kimia pikeun ngatur rupa-rupa populasi neuron. Ieu kontras jeung klasik transmisi synaptic, Nu salah neuron presynaptic langsung pangaruh hiji transmisi pasangan postsynaptic tunggal, salah-to-salah sahiji katerangan. Neuromodulators disékrésikeun ku grup leutik tina neuron diffuse ngaliwatan wewengkon badag tina sistim saraf, mangaruhan sababaraha neuron. neuromodulators utama dina sistim saraf pusat ngawengku dopaminserotoninacetylcholinehistamine, sarta norépinéfrin / noradrenaline.

Neuromodulation bisa panginten salaku neurotransmitter nu teu reabsorbed ku neuron pre-synaptic atanapi direcah kana métabolit. neuromodulators sapertos mungkas nepi belanja jumlah signifikan waktos di cairan cerebrospinal (CSF), mangaruhan (atanapi "modulasi") kagiatan sababaraha neuron sanés dina uteuk. Ku sabab kitu, sababaraha neurotransmitter ogé dianggap neuromodulators, kayaning serotonin jeung acetylcholine. (Tingali wikipedia)