Sél saraf nu api babarengan kawat babarengan

Neuroplasticity

Kecap neuroplasticity ngarecah salaku neuro pikeun "neuron", sél saraf dina otak urang jeung sistim saraf. plastik kanggo "robah-robah, malleable, modifiable". Neuroplasticity nujul kana kamampuan otak urang keur ngarobah dina respon kana pangalaman. uteuk teu ku strengthening nu sambungan antara sababaraha sél saraf bari weakening nu sambungan antara séjénna. Ieu kumaha toko otak kenangan, learns, unlearns tur diluyukeun kana lingkungan ngarobah. Dua prinsip ngatur plasticity otak:

heula, 'Sél saraf nu api babarengan kawat babarengan' hartina dua acara bisa jadi niatna disambungkeun lamun aranjeunna lumangsung dina waktos anu sareng. Contona, hiji balita noel kompor panas pikeun kahiji kalina ngaktifkeun duanana sél saraf nu ngolah visuals tina kompor-luhur jeung sél saraf anu ngalaman nyeri diduruk. Dua acara saméméhna kahubung jadi permanén kabel babarengan dina uteuk via dahan sél saraf. Ningali stimulating séksual gambar pikeun kahiji kalinya baris ngabalukarkeun memori dibereskeun dina otak anak sarta mimiti kapang sarta nya template gairah seksual.

kadua, 'Make atawa leungit eta' nyaeta paling apt mangsa jandéla tangtu pangwangunan. Éta naha éta laér leuwih gampang neuleuman kaahlian atawa paripolah nu tangtu dina umur nu tangtu. Urang ulah ningali gymnasts Olimpiade dimimitian dina umur 12 atanapi musisi konsér dimimitian dina 25 umur. Henteu kawas balita, hiji rumaja porno-ningali nyambungkeun objék éksternal kalawan circuit leuleuy-Na pikeun pikagumbiraeun seksual. Rumaja is the time pikeun ngalenyepan seksualitas. Sél saraf aub dina surfing internét jeung ngaklik ti pamandangan ka pamandangan seuneu bareng jeung jalma pikeun pikagumbiraeun seksual na pelesir. Sistim limbic nya ieu ngan lakukeun pakasaban na: noel kompor = nyeri; surfing situs porno = pelesir. Ceasing hiji aktivitas mantuan ngaleuleuskeun pakumpulan.

neuron

uteuk urang geus bagian tina hiji sistim saraf ngalegaan. Ieu ngawengku sistem sentral saraf (SSP) jeung sistim saraf periferal (PNS). The SSP diwangun ku otak jeung tulang tukang. Éta dasarna puseur kontrol narima sagala informasi indrawi ti sakuliah awak nu eta lajeng bisa dikodekeun pikeun ngaktipkeun pendekatan responses- relevan, mundur atanapi 'sakumaha anjeun'. Dina hal mun réspon husus eta ngirimkeun sinyal via PNS. Ku kituna hiji erotis gambar, ngambu, nyabak, rasa atawa kecap pakaitna bakal seuneu nepi jalur gairah seksual ti uteuk ka rarangan via sistim saraf dina fraksi kadua.

uteuk boga sabudeureun 86 miliar sél saraf atawa neuron. The neuron atawa saraf sél boga awak sél nu ngandung inti kalayan bahan DNA. Importantly, eta oge ngandung protéin nu ngarobah bentuk sabab adaptasi kana input inpormasi ti nguap.

Neuron beda sél lianna dina awak kusabab:

1. Neuron geus husus bagian sél disebut dendrites jeung axons. Dendrites mawa sinyal listrik ka awak sél jeung axons nyandak informasi jauh ti awak sél.
2. Neuron saling komunikasi ngaliwatan hiji prosés éléktrokimia.
3. Neuron ngandung sababaraha struktur husus (contona, synapses) jeung kimia (contona, neurotransmitter). Tingali kahandap.

Neuron nu sél utusan dina sistim saraf. fungsi nyéta pikeun ngirimkeun pesen ti hiji bagian awak anu sejen. Éta mangrupakeun ngeunaan 50% tina sél dina uteuk. The sejenna kira 50% mangrupakeun sél glial. Di handap ieu mangrupakeun sél non-neuronal nu ngajaga homeostasis, ngabentuk myelin, sarta nyadiakeun rojongan tur panangtayungan pikeun neuron di sistim saraf pusat jeung sistim saraf periferal. Sél Glial do pangropéa nu kayaning meresihan up sél maot na repairing batur.

Neuron ngabentuk naon urang mikir sakumaha 'masalah abu'. Sabot axon, anu tiasa pisan lila atawa pondok, anu insulated ku zat lemak bodas (myelin), ieu ngamungkinkeun sinyal maot sapanjang leuwih gancang. palapis atanapi myelination bodas ieu mangrupa naon ieu mindeng disebut minangka 'masalah bodas'. Dendrites nu nampa informasi teu meunang myelinated. Otak rumaja integrates wewengkon otak jeung jalur. Ogé speeds up konektipitas ngaliwatan myelination.

sinyal listrik jeung kimia

neuron kami mawa pesen dina bentuk sinyal listrik disebut impulses saraf atawa potentials Peta. Nyieun dorongan saraf, neuron kami kudu jadi bungah cukup, kusabab hiji pamikiran atawa hiji pangalaman, pikeun ngirim gelombang firing turun panjangna sél ngagumbirakeun atanapi ngahambat neurotransmitter di titik ahir axon nu. Rangsangan kayaning lampu, Gambar, sora atawa tekanan sadayana ngagumbirakeun neuron indrawi urang. [/ X_text] [/ x_column] [/ x_row]

Émbaran bisa ngalir ti salah neuron jeung neuron sejen di sakuliah synapse atanapi jurang. Neuron ulah sabenerna toél silih, anu synapse mangrupakeun gap leutik misahkeun neuron. Neuron unggal gaduh mana antara sambungan 1,000 na 10,000 atanapi 'synapses' kalayan neuron lianna. A mémori bakal dijieun kalawan campuran neuron conveying bau, tetempoan, sora na touch firing babarengan.

Lamun dorongan saraf atawa poténsi Peta belah sapanjang na ngahontal tungtung axon di terminal na, éta micu a set béda prosés. Di terminal aya sipatna leutik (sacs) ngeusi rupa-rupa neurochemicals nu ngakibatkeun tipena béda réspon nyandak tempat. sinyal béda ngaktipkeun sipatna ngandung neurotransmitter béda. sipatna ieu ngalih ka pisan ujung terminal sarta ngaleupaskeun eusi kana synapse kana. Ieu ngalir ti neuron ieu peuntas simpang atanapi synapse na excites atawa nyegah nu neuron salajengna.

Mun aya hiji kamunduran dina boh jumlah neurochemical (misalna dopamin) atanapi Jumlah reséptor, pesen jadi harder maot on. Jalma kalawan Kasakit Parkinson boga kapasitas dopamin signalling goréng. tingkat luhur neurochemicals atanapi reséptor narjamahkeun kana kuat pesen atawa memori jalur. Lamun binges pamaké porno on pisan emotionally stimulating bahan, maranéhanana Jalur jadi aktip tur strengthened. The arus listrik pas handap éta pisan gampang. Lamun hiji jalma quits watek hiji, waktu nu diperlukeun sababaraha usaha pikeun nyegah nu jalur tina sahanteuna lalawanan jeung aliran gampang.

Neuromodulation nyaeta fisiologis prosés ku nu tinangtu neuron migunakeun salah sahiji atawa leuwih kimia pikeun ngatur rupa-rupa populasi neuron. Ieu kontras jeung klasik transmisi synaptic, Nu salah neuron presynaptic langsung pangaruh hiji transmisi pasangan postsynaptic tunggal, salah-to-salah sahiji katerangan. Neuromodulators disékrésikeun ku grup leutik tina neuron diffuse ngaliwatan wewengkon badag tina sistim saraf, mangaruhan sababaraha neuron. neuromodulators utama dina sistim saraf pusat ngawengku dopamin, serotonin, acetylcholine, histamine, sarta norépinéfrin / noradrenaline.

Neuromodulation bisa panginten salaku neurotransmitter nu teu reabsorbed ku neuron pre-synaptic atanapi direcah kana métabolit. neuromodulators sapertos mungkas nepi belanja jumlah signifikan waktos di cairan cerebrospinal (CSF), influencing (atawa "modulating") aktivitas sababaraha neuron lianna dina uteuk. Ku sabab kitu, sababaraha neurotransmitter ogé dianggap neuromodulators, kayaning serotonin jeung acetylcholine. (Tingali wikipedia)

<< évolusionér Development of Brain nu Neurochemicals >>

Nyitak Friendly, PDF &amp; Email