sistim ganjaran

ganjaran System

Ngartos naha urang disetir ku dahareun ngeunah, touch asih, kahayang seksual, alkohol, heroin, pornografi, coklat, judi, média sosial atanapi balanja online, urang peryogi kauninga ngeunaan Sistim ganjaran.

nu sistim ganjaran mangrupa salah sahiji sistim pangpentingna dina uteuk. Ieu drive kabiasaan urang nuju rangsangan pleasurable kayaning dahareun, baham, alkohol, jeung sajabana Jeung drive kami jauh ti leuwih nyeri (konflik, PR, jsb) anu merlukeun leuwih énergi atawa usaha. Ieu dimana urang ngarasa emosi sarta ngolah emosi jalma pikeun ngamimitian atawa ngeureunkeun aksi. Ieu ngawengku grup struktur otak dina inti uteuk. Aranjeunna beuratna nepi naha atawa teu ngulang kabiasaan a jeung ngawangun watek hiji. Hiji pahala téh rangsangan éta drive hiji napsu pikeun ngarobah kabiasaan. Ganjaran ilaharna ngawula salaku reinforcers. Hartina, maranéhna nyieun urang ngulang paripolah nu urang ngarasa (teu eling) sakumaha alus keur survival urang, sanajan maranéhna henteu keur. Pelesir nyaéta ganjaran hadé atawa rangsangan ti nyeri keur kabiasaan motivating. A wortel téh hadé ti iteuk jeung sajabana

The Striatum

Di puseur Sistim ganjaran teh striatum. Éta wewengkon otak nu ngahasilkeun perasaan ganjaran atawa pelesir. Functionally, striatum koordinat dina sababaraha aspék pamikiran yen mantuan kami nyieun kaputusan. Ieu kaasup gerakan jeung tata aksi, motivasi, tulangan, sarta persepsi ganjaran. Ieu tempat uteuk weighs up nilai a rangsangan di nanosecond a, ngirim 'buka pikeun eta' atawa 'cicing jauh' sinyal. Ieu bagian tina uteuk robah paling noticeably salaku hasil tina kabiasaan adiktif atawa karusuhan nyiksa zat. Kabiasaan nu geus jadi ruts jero mangrupa wangun learning 'patologis', nu mangrupakeun kaluar-of-control learning.

Ieu mantuan pondok Ted Obrolan dina subyek The Paloh bubu.

The Peran Dopamin

Naon peran dopamin? Dopamin nyaéta neurochemical nu nyababkeun aktivitas dina uteuk. Ieu naon sistem ganjaran ngoperasikeun on. Cai mibanda rupa fungsi. Dopamin teh 'buka-meunang-eta' neurochemical nu drive kami ka rangsangan atawa ganjaran jeung paripolah nu urang butuh keur survival. Contona nyaéta kadaharan, baham, beungkeutan, Ngahindarkeun nyeri jeung sajabana Éta ogé sinyal nu ngajadikeun kami mindahkeun. Contona, urang mibanda Kasakit Parkinson teu ngolah cukup dopamin. Ieu nembongkeun up gerakan saperti jerky. spurts terusan tina dopamin 'nguatkeun' jalur neural sangkan urang hoyong ngulang kabiasaan a. Éta faktor konci dina sabaraha urang diajar nanaon.

Hal ieu taliti pisan saimbang dina uteuk. Téori utama ngeunaan peran dopamin urang teh incentive-salience teori. Ieu ngeunaan wanting, moal liking. Rarasaan tina pelesir sorangan asalna ti opioids alam dina uteuk nu ngahasilkeun rasa euforia atawa luhur. Dopamin na opioids gawé bareng. Jalma kalawan schizophrenia condong boga hiji overproduction tina dopamin sarta ieu bisa ngakibatkeun ribut méntal sarta emosi ekstrim. Pikir Goldilocks. Kasaimbangan. Bingeing on dahareun, alkohol, narkoba, porno jsb strengthens Jalur pamadegan tur bisa ngakibatkeun kecanduan sababaraha.

Dopamin na Paloh

Jumlah dopamin dikaluarkeun ku uteuk saméméh kabiasaan anu sabanding jeung poténsi na pikeun nyadiakeun pelesir. Mun urang ngalaman pelesir jeung zat atawa aktivitas, mémori kabentuk hartosna urang antisipasi nu eta bakal pleasurable deui. Mun stimulus ngalanggar expectation- urang téh beuki pleasurable atanapi kirang pleasurable- kami baris ngahasilkeun leuwih atawa kirang dopamin sasuai waktos salajengna urang sapatemon stimulus. Obat ngabajag sistem ganjaran sarta ngahasilkeun tingkat luhur dopamin na opioids mimitina. Sanggeus waktu uteuk bakal dipaké pikeun stimulus, jadi perlu loba hiji dorongan dopamin pikeun meunangkeun tinggi. Jeung narkoba, perlu a pamaké leuwih ti anu sarua, tapi ku porno sakumaha rangsangan a, uteuk perlu anyar, béda jeung leuwih ngareureuwas atawa héran mun meunang tinggi nu.

A pamaké sok chasing mémori jeung pangalaman ti luhur euphoric munggaran, tapi ilaharna ditungtungan up kuciwa. Abdi teu tiasa meunang henteu ... .satisfaction. A pamaké teuing meureun, sanggeus hiji waktu, 'kedah' teh porno atawa alkohol atanapi roko, tetep hiji kapala nyeri disababkeun ku dopamin lemah sareng gejala ditarikna stres. Lantaran kitu siklus galak of kagumantungan. Dina jalma ku pamakéan zat atawa kagumantungan behavioral, anu 'pangjurung' migunakeun, disababkeun ku kadar dopamin fluctuating, bisa ngarasa kawas 'hirup atawa maot' survival kudu na ngakibatkeun kaputusan miskin pisan nyieun ngan eureun nyeri.

Sumber utama Dopamin

Sumber utama dopamin dina ieu aréa pertengahan otak (striatum) dihasilkeun di wewengkon tegmental véntral (VTA). Ieu lajeng mana ka accumbens inti (NAcc), puseur ganjaran, dina respon kana tetempoan / cue / antisipasi ganjaran, loading pemicu nu siap pikeun aksi. Peta hareup - a aktivitas motor / gerak, diaktipkeun ku sinyal excitatory 'buka meunang eta,' atawa sinyal inhibiting, kayaning 'eureun', bakal ditangtukeun ku sinyal ti cortex prefrontal sakali deui geus diprosés informasi. Beuki dopamin aya di puseur ganjaran, beuki stimulus anu sensed sakumaha ganjaran a. Jalma jeung kaluar-of-control gangguan behavioral, atawa addictions, ngahasilkeun teuing lemah sinyal ti cortex prefrontal mun ngahambat kahayang atawa aksi nurut sedekan hate nu ngadadak.

<< Neurochemicals Rumaja Brain >>

Nyitak Friendly, PDF & Email