sistim ganjaran

ganjaran System

Ngartos naha urang disetir ku dahareun ngeunah, touch asih, kahayang seksual, alkohol, heroin, pornografi, coklat, judi, média sosial atanapi balanja online, urang peryogi kauninga ngeunaan Sistim ganjaran.

nu sistim ganjaran mangrupikeun salah sahiji sistem anu paling penting dina uteuk. Éta ngajantenkeun paripolah urang kana stimulan anu pikaresepeun sapertos tuangeun, jinis, alkohol, sareng sajabana Sareng éta ngajauhkeun urang tina hal anu nyeri (konflik, PR, jst) anu peryogi langkung énergi atanapi usaha. Éta dimana urang ngaraosan émosi sareng ngolah émosi éta pikeun ngamimitian atanapi ngeureunkeun tindakan. Éta diwangun ku sakumpulan struktur otak dina inti otak. Aranjeunna beuratna naha atanapi henteu ngulang kabiasaan sareng ngawangun kabiasaan. Ganjaran mangrupikeun stimulan anu ngadorong napsu pikeun ngarobih tingkah paripolah. Ganjaran ilaharna janten penguat. Nyaéta, éta ngajantenkeun urang ngulang kabiasaan anu urang anggap (teu sadar) saé pikeun salamet urang, sanaos aranjeunna henteu. Kasenangan mangrupikeun hadiah atanapi stimulan anu langkung saé tibatan nyeri pikeun perilaku anu ngamotivasi. Wortel langkung saé tibatan iteuk jsb.

The Striatum

Di puseur Sistim ganjaran teh striatum. Éta daérah otak anu ngahasilkeun perasaan pahala atanapi kasenangan. Sacara fungsina, striatum koordinat sababaraha aspek pamikiran anu ngabantosan urang nyandak kaputusan. Ieu kalebet perencanaan gerak sareng aksi, motivasi, penguatan, sareng persépsi pahala. Éta tempat uteuk beuratna nilai rangsangan dina nanosetik, ngirim sinyal 'go for it' atanapi 'ngajauhan'. Bagian uteuk ieu paling robih pisan akibat tina kabiasaan adiktif atanapi gangguan narkoba. Kabiasaan anu parantos janten rut jero mangrupikeun salah sahiji tarékah diajar 'patologis', nyaéta diajar di luar kontrol.

Ieu mantuan pondok Ted Obrolan dina subyek The Paloh bubu.

The Peran Dopamin

Naon peran dopamin? Dopamin mangrupikeun neurokimia anu nyababkeun kagiatan dina uteuk. Éta anu dijalankeun ku sistem hadiah. Éta ngagaduhan sababaraha fungsi. Dopamin mangrupikeun neurochemical 'go-get-it' anu ngadorong urang kana rangsangan atanapi hadiah sareng tingkah laku anu urang peryogikeun pikeun salamet. Conto dahareun, séks, beungkeutan, nyingkahan kanyeri sareng sajabana Éta ogé mangrupikeun sinyal anu ngajantenkeun urang ngalih. Salaku conto, jalma anu ngagaduhan Panyakit Parkinson henteu ngolah cukup dopamin. Ieu nunjukkeun salaku gerakan nyentak. Spurts dopamin 'nguatkeun' jalur saraf pikeun nyieun urang hoyong ngulang tingkah laku. Mangrupikeun faktor konci kumaha urang diajar nanaon.

Éta ati-ati pisan saimbang dina uteuk. Téori utama ngeunaan peran dopamin nyaéta incentive-salience tiori Perkawis hoyong, henteu resep. Rasa resep sorangan asalna tina opioid alami dina uteuk anu ngahasilkeun perasaan euforia atanapi luhur. Dopamin sareng opioid damel babarengan. Jalma anu gaduh skizofrenia condong ngagaduhan seueur produksi dopamin sareng ieu tiasa nyababkeun badai méntal sareng émosi ekstrim. Pikir Goldilocks. Kasaimbangan. Bingeing kana tuangeun, alkohol, narkoba, porno jsb nguatkeun jalur éta sareng tiasa nyababkeun kecanduan dina sababaraha.

Dopamin na Paloh

Jumlah dopamin dikaluarkeun ku uteuk saméméh kabiasaan anu sabanding jeung poténsi na pikeun nyadiakeun pelesir. Mun urang ngalaman pelesir jeung zat atawa aktivitas, mémori kabentuk hartosna urang antisipasi nu eta bakal pleasurable deui. Mun stimulus ngalanggar expectation- urang téh beuki pleasurable atanapi kirang pleasurable- kami baris ngahasilkeun leuwih atawa kirang dopamin sasuai waktos salajengna urang sapatemon stimulus. Obat ngabajag sistem ganjaran sarta ngahasilkeun tingkat luhur dopamin na opioids mimitina. Sanggeus waktu uteuk bakal dipaké pikeun stimulus, jadi perlu loba hiji dorongan dopamin pikeun meunangkeun tinggi. Jeung narkoba, perlu a pamaké leuwih ti anu sarua, tapi ku porno sakumaha rangsangan a, uteuk perlu anyar, béda jeung leuwih ngareureuwas atawa héran mun meunang tinggi nu.

Pamaké sok ngudag mémori sareng pangalaman anu pangpayunna luhur, tapi biasana tungtungna kuciwa. Abdi henteu tiasa kéngingkeun no… .puas. Pamaké ogé tiasa, saatos waktos, 'peryogi' porno atanapi alkohol atanapi roko, tetep sirah tina nyeri anu disababkeun ku dopamin lemah sareng gejala ditarikna setrés. Maka siklus jahat tina kagumantungan. Dina jalma anu nganggo panggunaan zat atanapi katergantungan paripolah, 'pangjurung' pikeun digunakeun, disababkeun ku tingkat dopamin anu turun naek, tiasa karasaeun kabutuhan hirup 'hirup atanapi maot' sareng nyababkeun nyandak kaputusan anu goréng pisan pikeun ngeureunkeun nyeri.

Sumber utama Dopamin

Sumber utama dopamin di daérah otak tengah ieu (striatum) dihasilkeun di daérah tegmental véntral (VTA). Teras angkat ka inti accumbens (NAcc), pusat hadiah, salaku réspon tina paningali / tanda / antisipasi hadiah, ngamuat pemicu anu siap dipilampah. Peta salajengna - kagiatan motor / gerakan, diaktipkeun ku sinyal ngagumbirakeun 'go get it,' atanapi sinyal ngahambat, sapertos 'stop', bakal ditangtukeun ku sinyal ti korteks prefrontal upami parantos ngolah inpormasi. Langkung seueur dopamin anu aya di pusat hadiah, langkung seueur stimulan anu dirasa salaku pahala. Jalma anu gangguan paripolah diluar-kadali, atanapi kecanduan, ngahasilkeun sinyal anu lemah teuing tina korteks prefrontal pikeun ngahambat kahoyong atanapi tindakan impulsif.

<< Neurokimia                                                                                                   Otak Budak >>

Nyitak Friendly, PDF & Email