kecanduan behavioral

Kecanduan behavioral

panalungtikan panganyarna geus ditémbongkeun yén paripolah teu ngan zat tiasa adiktif teuing. Éta bisa ngabalukarkeun parobahan ciri sami mun sistem ganjaran otak urang nu kokain atawa alkohol atawa addictions nikotin ngahasilkeun. (Tingali kahandap). paripolah ieu kaasup judi, kaulinan internét, sarta média sosial kawas Facebook jeung meureun keur bobogohan aktip kawas Tinder atanapi Grindr.

Di dieu téh keretas ku neuroscientists ngarah dunya-nu ngajelaskeun naha pornografi internét kudu dianggap hiji karusuhan adiktif teuing. Hal ieu ko-dikarang ku sababaraha peneliti dina widang kabiasaan seksual masalah. Ieu patarosan naha diagnosis CSBD anyar milik di handapeun "dorongan Control karusuhan" kategori, dimana eta ayeuna resides. Nu nulis nyarankeun yén paling ngayakinkeun, rojongan aya kanggo CSB salaku hiji 'karusuhan adiktif.'

Ieu pondok, animasi zippy pikeun barudak ngeunaan kecanduan porno. Ieu mangrupa animasi deui nu bener ngécéskeun dasar.

Loba gangguan ieu dina pangaruh a 'supernormal' versi tina ganjaran alam atanapi reinforcers alam dahareun, beungkeutan, sarta séks. Junk dahareun kalawan tingkat tinggi miboga uyah, gula jeung gajih anu 'supernormal' pangan dina jumlah ganjaran kalori tinggi aranjeunna masihan otak ngalobaan keur scarcity; média sosial téh kawas pérsi exaggerated tina beungkeutan, ratusan 'babaturan' dina hiji klik; jeung internét porno jeung parade unending miboga daék 'babes panas' mangrupakeun versi supernormal bandung.

Jeung narkoba, pamaké kudu dosage luhur pikeun meunangkeun sarua 'pencét'. Kalayan internet, dumasar kana waktu pamaké kudu leuwih novelty atawa leuwih inténsitas ngarasa efek nu sami. Industri porno téh ngan teuing senang nyadiakeun ieu.

Salaku tingkat dopamin soars di antisipasi ti 'reward' eta gancang ragrag kaluar deui sanggeus ganjaran geus narima. Pamaké kudu tetep klik pikeun bahan novél tetep ganjaran datang. Lamun urang tetep forcing otak ka rancang a suplai konstan, éta stresses sistem jeung shuts handap produksi salaku ukuran panyalindungan. Lamun urang neruskeun binge kumaha oge, uteuk megatkeun ieu kedah janten kaayaan darurat pikeun tujuan survival na overrides satiation na ( 'geus miboga cukup') mékanisme. Kahareupna tingkat tinggi tina dopamin pemicu sékrési protéin disebutna Delta Fos B. Ieu ngawangun nepi di sistem ganjaran urang rewiring uteuk pikeun mantuan kami difokuskeun, inget sarta ngulang ganjaran penting ieu.

dopamin

Opat ciri ayeuna pakait jeung parobahan fisik dina fungsi otak salaku hasil tina prosés kecanduan. Ieu nyaéta:

• De-sensitization
• Sensitization
• mékanisme kontrol dorongan - Hypofrontality
• sirkuit stress Dysfunctional

'Desensitisation' mangrupakeun respon numbed mun pelesir, utamana pikeun ganjaran alam, kawas dahareun atawa beungkeutan jeung batur. Ieu biasana kahiji robah otak nu patali kecanduan pamaké porno aya bewara. Aranjeunna ngarasa depresi, bosen, datar tur lackluster. Ngurangan dopamin signalling katut parobahan séjénna ninggalkeun pamaké beurat kirang peka unggal dintenna pleasures na 'lapar' pikeun kagiatan dopamin-raising na zat. Éta kudu stimulasi gede na gede mun meunang buzz a. Éta bisa méakkeun leuwih waktos online, prolonging sesi ngaliwatan edging, ningali nalika teu masturbating, atawa néang éta video sampurna ditungtungan ku. Tapi desensitisation tiasa nyandak wujud escalation mun genres anyar, sakapeung harder, muhrim, sanajan disturbing. Inget: shock, heran tur kahariwang ngahasilkeun adrenaline jack up dopamin jeung ningkatkeun gairah seksual.

Sacara jelas, hijina hal anu bakal jadi perhatian urang jeung raises arwah kami nyaeta objek kahayang urang, paripolah addicting atawa zat tina pilihan. Hal ieu sabab urang geus jadi pohara 'sensitized' pikeun eta. Sensitization micu cravings kuat atanapi pingsan super-memori pelesir, 'memori euphoric', lamun diaktipkeun. Link cue-memori nyaéta uteuk nu 'kawat babarengan, kahuruan babarengan' proses dina peta. memori Pavlovian conditioned Hal ieu ngajadikeun kecanduan beuki compelling tinimbang aktivitas lianna dina kahirupan nu mikaresep urang.

sambungan saraf Rewired ngakibatkeun sistem ganjaran ka buzz di respon kana cues nu patali kecanduan atawa pikiran. addicts kokain bisa ningali gula jeung mikir kokain. Hiji alkohol hears nu clink tina gelas atanapi bau bir sakumaha anjeunna pas a pub jeung geura hayang buka di.

Pikeun mikaresep porno internét, cues kayaning ngarobahna dina komputer, ningali hiji pop up, atawa mahluk imah nyalira, pemicu cravings sengit pikeun porno. Mangrupa bodo a dumadakan loba hornier (libido leres) nalika pamajikanana, indung atawa flatmate mana balanja? Saperti teu mirip. Tapi sugan anjeunna karasaeun jadi lamun manehna geus aya dina autopilot, atawa batur anu ngadalikeun otak na. Sababaraha ngajelaskeun respon porno sensitized salaku 'ngasupkeun hiji torowongan anu boga ngan hiji ngewa: porno'. Meureun manehna karasaeun hiji gawena, keteg jajantung gancang, sanajan trembling, sarta sakabeh anjeunna tiasa mikir ngeunaan ieu logging onto ramatloka porno favorit-Na. Di handap ieu mangrupakeun conto Jalur kecanduan sensitized ngaktipkeun sistem ganjaran, screaming, "ngalakukeun ayeuna!" Komo résiko committing a ngalanggar seksual moal eureun aranjeunna.

Hypofrontality, atawa ngurangan kagiatan uteuk di wewengkon prefrontal, weakens willpower atanapi timer kontrol, dina nyanghareupan cravings subconscious kuat. Ieu kajadian salaku hasil tina shrinkage tina masalah abu sarta zat bodas, di wewengkon pre-frontal. Ieu teh bagian tina otak nu mantuan urang nempatkeun rem on pilihan anu teu alus keur wellbeing istilah panjang urang. Eta mantuan kami nyebutkeun 'henteu' pikeun Sunan Gunung Djati lamun urang ngarasa godaan. Kalawan aréa ieu depleted, urang boga pangabisa ngaruksak kana foresee konsékuansi. Ieu bisa ngarasa kawas tug-of-perang. Jalur nu sensitized screaming 'Sumuhun!' bari otak luhur geus nyebutkeun 'No! Henteu deui! ' Jeung porsi eksekutif-kadali otak dina kaayaan ngaruksak, anu kecanduan jalur biasana ngéléhkeun.

Rumaja nu doubly rentan ka kecanduan. Henteu ngan ngalakukeun aranjeunna gaduh leuwih dopamin nyetir aranjeunna nyandak resiko (nu akselerator pedal geus pinuh depresi), tapi nu lobus frontal teu pinuh dimekarkeun, (rem teu digawé teuing ogé).

sirkuit stress Dysfunctional. Hal ieu ngajadikeun malah minor kalungguhan stress mun cravings na kambuh lantaran ngaktipkeun Jalur sensitized kuat.

fenomena ieu di inti kabeh addictions. Hiji recovering mikaresep porno dijumlahkeun aranjeunna nepi: 'Kuring moal meunang cukup ngeunaan naon henteu nyugemakeun kuring jeung eta pernah, kantos satisfies kuring'.

Ditarikna. Loba jalma yakin yén kecanduan salawasna diperlukeun duanana toleransi (peryogi kanggo langkung stimulasi pikeun meunangkeun éfék sarua, disababkeun ku desensitisation) jeung gejala ditarikna pangperangan. Kanyataanna, ngayakeun mangrupakeun prerequisite pikeun kecanduan - sanajan pamaké porno dinten ieu mindeng ngalaporkeun duanana. Naon sadayana kecanduan tés assessment dibagikeun téh, 'terus pamakéan sanajan konsekuensi négatip'. Maksudna bukti paling dipercaya tina kecanduan.

Lamun hoyong informasi langkung lengkep ihwal panalungtikan kana kasabaran sarta escalation, klik Ieuh (Situs éksternal, muka dina jandela nu anyar).

<< Kecanduan Pamulihan >>

Nyitak Friendly, PDF & Email