ingetan

Memori & Diajar

"Tujuan ingetan sanés pikeun ngantep urang émut ka tukang, tapi ngantep urang antisipasi kapayunna. Memori mangrupikeun alat pikeun prediksi. ”

- Alain Berthoz

Di dieu dua ceramah Ted mangpaat dina kakawasaan learning.

Kahiji nyaeta ku profesor Stanford Carol Dweck dina kakawasaan percanten yén bisa ningkatkeun. titik dirina nyaéta yén "usaha jeung kasusah" tina nyobian hartosna neuron urang anu nyieun sambungan anyar salaku urang nuju diajar jeung ngaronjatkeun. Ieu teras digabungkeun jeung willpower pikeun mantuan ngawangun abu masalah / neuron di prefrontal cortex.

kadua nyaeta ku Angela Lee Duckworth tur ngemutan peran "grit" dina nyieun sukses.

Conditioning Pavlovian

Diajar mangrupikeun parobihan paripolah akibat tina pangalaman. Éta ngabantosan urang adaptasi sareng lingkungan urang. Conditioning klasik mangrupikeun hiji bentuk pembelajaran anu kadang disebat salaku "Pavlovian conditioning". Pasangan bola bel diulang ku tuang nyababkeun anjing Pavlov ciduh ku sora bel nyalira. Conto sanés Pavlovian kondisioner bakal diajar ngaraos hariwang:

1) Dina tetempoan ngeunaan kedip-kedip lampu pulisi di pungkur-spion anjeun; atawa
2) Sawaktos Anjeun ngadenge sora di kantor dokter gigi urang.

A pamaké porno habitual mungkin kaayaan gairah seksual ka layar, nempoan meta tangtu, atawa ngaklik tina video pikeun video.

bagian ieu dumasar kana bahan ti "Otak ti luhur ka handap"Hiji pituduh sumber kabuka dihasilkeun McGill Universitas di Kanada. Hal ieu kacida dianjurkeun lamun hayang diajar.

Learning nyaéta prosés anu ngidinan kami ngaropéa informasi kaala, afektif (emosi) nagara, sarta tayangan nu bisa pangaruh kabiasaan urang. Learning nyaéta kagiatan utama otak, nu organ ieu terus modifies struktur sorangan mun hadé ngagambarkeun pangalaman nu kami geus kungsi.

Diajar ogé tiasa disaruakeun sareng enkoding, léngkah munggaran dina prosés émutan. Hasilna - ingetan - nyaéta kegigihan boh data otobiografi sareng élmu umum.

Tapi ingetan teu sagemblengna satia. Lamun anjeun ngarasa hiji obyék, grup neuron di bagian nu sejen prosés uteuk Anjeun inpo ngeunaan bentuk na, warna, ambeu, sora, jeung saterusna. uteuk anjeun lajeng draws sambungan diantara ieu grup béda tina neuron, sarta hubungan ieu mangrupakeun persépsi Anjeun obyék. Salajengna, iraha rék apal obyék, Anjeun kedah ngarekonstruksikeun hubungan ieu. Ngolah paralel yén cortex Anjeun teu keur tujuan ieu, kumaha ogé, bisa ngarobah memori Anjeun obyék.

Ogé, dina sistem memori otak anjeun, potongan inpormasi anu terasing diapalkeun kirang épéktip tibatan anu pakait sareng kanyaho anu aya. Beuki pakaitna antara inpormasi énggal sareng hal-hal anu parantos anjeun terang, langkung saé anjeun bakal diajar. Salaku conto, anjeun bakal ngagaduhan waktos anu langkung gampang pikeun ngémutan yén tulang pinggul dihubungkeun sareng tulang pingping, tulang pingping dihubungkeun sareng tulang dengkul, upami anjeun parantos gaduh sababaraha élmu dasar ngeunaan anatomi atanapi terang lagu na.

Psikolog geus ngaidentifikasi sababaraha faktor nu bisa pangaruh kumaha éféktif fungsi memori.

1) Gelar tina vigilance, alertness, attentiveness, sarta konsentrasi. Attentiveness mindeng ngomong jadi alat nu engraves informasi kana memori. perhatian Rapt anu jadi dadasar neuroplasticity. deficits perhatian radikal bisa ngurangan kinerja memori. Teuing waktos layar tiasa ngaruksak memori digawé sarta ngahasilkeun gejala nu meniru ADHD. Bisa ngaronjatkeun ihwal eusi mémori urang ku nyieun usaha sadar pikeun ngulang tur gabungkeun kontak informasi. Rangsangan éta eling promotes survival fisik, kayaning erotica, teu merlukeun usaha sadar pikeun alluring. Merlukeun usaha sadar tetep nempo eta dina kontrol.

2) Minat, kakuatan motivasi, jeung kedah atawa kabutuhan. Ieu gampang diajar lamun subjek fascinates kami. Ku kituna, motivasi mangrupakeun faktor anu ngaronjatkeun memori. Sababaraha urang ngora anu teu salawasna ngalakukeun kacida alusna dina subjék aranjeunna kapaksa nyandak di sakola mindeng boga memori fenomenal pikeun statistik ngeunaan olahraga favorit maranéhanana atawa situs web.

3) Afektif (emosi) nilai pakait sareng bahan nu bisa memorized, sarta wanda individu urang jeung kuatna émosina. Kaayaan émosional urang nalika aya kajadian tiasa mangaruhan pisan ingetan urang kana hal éta. Janten, upami hiji kajadian anu matak ngambek atanapi ngahudangkeun, urang bakal ngawangun émutan anu jelas pisan pikeun éta. Salaku conto, seueur jalma émut dimana aranjeunna nalika diajar ngeunaan pupusna Putri Diana, atanapi ngeunaan serangan 11 Séptémber 2001. Ngolah kajadian anu émosional dina mémori ngalibatkeun norépinéfrin / noradrenalin, neurotransmitter anu dileupaskeun dina jumlah anu langkung ageung nalika kami bungah atanapi tegang. Sakumaha ditepikeun ku Voltaire, anu némpél dina haté diukir dina mémori.

4) Lokasi, lampu, hurung, bau… Singgetna, sadayana konteks nu memorizing téh lumangsung dirékam sapanjang kalayan informasi nu keur memorized. Sistem memori urang téh sahingga kontekstual. Akibatna, nalika urang boga gangguan remembering fakta husus, urang bisa bisa meunangkeun eta ku recollecting dimana urang diajar atawa kitab atanapi ramatloka ti mana kami diajar eta. Éta aya gambar dina kaca eta? Ieu informasi ka arah luhur kaca, atawa handap? Item sapertos nu disebut "indexes ngelingan". Sarta alatan kami salawasna ngapalkeun konteks sapanjang jeung informasi nu urang diajar, ku recalling konteks ieu kami tiasa sering pisan, ku runtuyan asosiasi, ngelingan ka émbaran sorangan.

Forgetting ngidinan urang meunang leupas tina jumlah tremendous inpormasi yen urang ngolah unggal dinten tapi nu uteuk urang megatkeun eta moal kudu di hareup. Saré mantuan jeung prosés ieu.

<< Diajar Kunci                                              Kaayaan Seksual >>

 

Nyitak Friendly, PDF & Email